Elin Öberg

Management konsult, Föreläsare och Rådgivare inom HR, Rekrytering och Employer Branding. 

Löser Teknik Rekryteringen?

 

Efter att ha avslutat vad som har varit en smått galen föreläsningsturné under våren, så slår det mig. SÅÅ många förändringsbenägna människor det finns där ute, eller som uppmuntrar en rekryteringsförändring, men som inte riktigt vet hur den ska gå till . Jag vet att jag skrev ett inlägg för något år sedan om en rekryteringsrevolution och nämnde varför vi behöver förändra hela sättet som vi ser på rekrytering, därför att världen förändras hela tiden och vi med den. Det som också slår mig är hur många det är som får det om bakfoten. Att tekniken kommer att lösa sättet som vi rekryterar. Det är förvisso en sanning vi snart kommer att få se, men det betyder helt andra saker för oss som arbetar med rekrytering än att det bara är smarta system som kommer att ta över vårt arbete. Det kommer att förenkla många delar av vår process ja, men det går liksom inte bara att lägga till en massa smarta tekniska lösningar och sen ska det per automatik hjälpa er att rekrytera mer framgångsrikt.

En riktigt gammal bil

För de kunder jag arbetar med så brukar jag tala om en gammal bil, alltså en riktigt gammal bil som ni kanske införskaffat någon gång på 90-talets slut. Ni märker att den börjar gå lite sämre, den gnisslar och motorn hackar, den tar er helt enkelt inte lika bra från punkt A till punkt B. Om ni då stoppar in en massa reservdelar i den, byter ut vissa saker och putsar upp rostiga delar, då kommer den för en stund att fungera lite bättre igen. Men den kommer aldrig att bli en Porsche. Det finns de som tror att om man stoppar en porschemotor i vilken bil som helst, så blir det en porsche, eller i alla fall om man ser på rekryteringsprocessen, om den hade varit en bil. För om vi tillsätter en massa ny häftig teknik till en redan dåligt fungerande och ålderdomlig rekryteringsprocess, då är det exakt vad som blir resultatet. Då riskerar man  att hela faderullan brister. Jag ser fler och fler sådana fall. Rekryteringsprocessen har helt enkelt gått sönder.

 

Back To Basic

Jag pratar ofta om back to basics och det är nog lite lättare sagt än gjort om man inte exakt vet var man började. I min värld så både börjar och slutar rekryteringsprocessen med människan. Kanske kan det låta lite klichéartat, men när teknik hjälper oss att utföra stora delar av våra processer, då blir vi människor allt viktigare – inte tvärtom!

Med back to basics menar jag att vi helt fundamentalt måste se på rekryteringsprocessen med helt nya ögon. Ni som arbetar med rekrytering vet exakt vad jag menar när jag säger behovsanalys, kravprofil, annonsering, urval, selektering, verifiering osv. Vad händer om vi tar bort exakt alla parametrar? Om vi gör om och gör nytt. Vi raderar allt det som vi visste om rekrytering, rebootar och börjar om. Men, säger ni! Vad ska VI göra då? Det är hela min poäng. Ni ska göra det som gjorde att ni valde det här yrket från allra första början, ni ska fokusera på människan, på kandidaten.

Hur man gör det, varför det är viktigt och vad nyckelfaktorer är till att börja med det samt en del annat göttigt är sånt som jag brinner för om dagarna. Det har nästan kommit till att bli min religion, lite töntigt, jag vet!

Elin Öberg

Elin Öberg

Elin är Management Konsult, Rådgivare och Föreläsare inom området HR, Rekrytering och Employer Branding

Artiklar

"Jag har arbetat med rekrytering och rekryteringsstrategier i mer än ett decennium, under den tiden har jag träffat flera hundratals företag och företagsledare. Kandidatattraktion och rekrytering är på de flesta ledares prioriteringslista idag, men få vet hur de ska få till det på ett bra sätt och får verkligen kämpa för att skapa värde för kandidater och att nå igenom bruset av alla andra som letar i samma pöl efter talanger. Därför har jag alltid känt en stor passion i mitt yrke genom att hjälpa dessa företag med någonting som de har tyckt varit väldigt viktigt och svårt."

Kontakt

Fyll i formuläret bredvid eller kontakta Elin direkt på:

elin@elinoberg.com

+46 734-230-173