Hallå Chef - dags för rekryteringsrevolution!

Med en rekryteringsrevolution kan fler företag forsätta att vara framgångsrika!

För 10-15 år sedan (ja säkert innan dess) pratade man om hur IT-funktionen i företagen blev allt mer viktig. På den tiden träffade jag en hel del IT-chefer som vittnade om hur svårt de hade att få sin röst hörd, de var ju bara en stödfunktion i verksamheten, de tillhörde inte de strategiska besluten. De själva visste hur mycket mer de kunde göra med rätt IT-strategi, hur stor kundnyttan hade blivit och hur mycket som faktiskt gick att effektivisera och utveckla. Det tog ganska många år innan IT-chefen blev CIO och sedermera hade en naturlig del av ledningsgruppen, om än på nåder. Det är egentligen kanske inte förrän vi skapade ett nytt ord för det, nämligen “DIGITALISERING”, som det nu är på allas läppar och jädrar vad ledningsgrupperna runt om i företagen har fått eld i baken för att hinna med den förändring som egentligen varit på tal sedan vi hade IT-avdelningarna i källaren. Men den förändringen har drivits av användarna och av marknaden, inte av ledningsgrupperna i sig.

Där IT befann sig för ett tag för ett tag sedan befinner sig våra HR- och rekryteringsavdelningar idag. Helt utanför de strategiska besluten (ja jag vet, jag generaliserar, men det är meningen) med noll eller ingen rätt till att yppa sin åsikt kring hur dess arbete skulle kunna utvecklas till att göra företagen mer framgångsrika.  Jag tycker att det är dags för en rekryteringsrevolution, eller åtminstone en radikal förändring av nuläget.

HR- och rekryteringsön – en hälsoresa

HR är en egen Ö som vi reser till när vi behöver samla kraft, få lite goda råd, få reda på resultatet kring medarbetarundersökningen eller hämta mallar, på sin höjd nyttjas HR också när rekryteringsbehovet sätter in, de kanske får göra de slutgiltiga testerna för att bekräfta det som jag redan vet eller se till att fixa med alla praktiska detaljer som anställningsavtal och sånt trams.  Men vara delaktiga i strategierna och affärerna, nä nä nä lämna det till de större och starkare.

HR lever sitt eget lilla företag isolerad från resten av verksamheten när det kommer till företagsstrategiska beslut och påverkan. Några gånger per år blandar vi istället in dem för att göra punktinsatser med sådant som bara måste göras, arbetsmiljö, restriktioner, lagar, regler, lönesamtal, exitsamtal och för jösse namn när något krisar kring personalen “Employer branding verkar hett, kan ni göra något åt det?” “EVP, vi måste ha ett bättre EVP tydligen?” “För guds skull, varför hittar vi inga kandidater, vi behöver anställa!” Känns det igen?

Jag tror att många HR avdelningar verkligen har viljan att förändra och att de själva förstår att de också är nyckeln till att binda ihop helheten, men det är svårt när alla andra har en isolerad syn på det. HR är som den  där lillasystern (Sorry Emma) som får lyssna på allas problem, som ska ha förståelse när saker går fel, som får se resultatet av alla de där besluten som tas i ledningen och sedan skall implementeras på personalen. “Nu ska vi börja jobba med Employer Branding, löser ni det eller?” “Nu är det dags för medarbetarundersökning sa någon, har ni koll på det?” “nej skit i det förresten, nu är det årsresultatet som ska lösas, pausa allt vi sa”

Dags för rekryteringsrevolutionen

HR – låt det hända, en rekryteringsrevolution – sätt er i förarsätet, ta kontrollen, ställ krav. Kräv att få vara med i cockpiten och stundtals hålla i ratten, för utan er kommer inte den här förändringen att komma till kraft, utan er står ledningen och funderar över hur de ska lösa saker som ni kanske i själva verket har svar på. Med en rekryteringsrevolution kan fler företag fortsätta att vara framgångsrika. “Den stora orsaken till revolutioner är att författningarna står stilla medan folken går framåt”.

Ja jag vet att ni har kommit långt, ni har massor med svar på hur vi ska motivera medarbetarna, hur vi ska göra organisationen digital och hur vi alla ska bli lyckligare, råda bot på den psykosociala stressen och allt det där, JAG VET, ni är grymma på det. Vad ni inte är grymma på (säkerligen med många undantag) är att ställa krav, att staka ut riktningen för kulturfrågorna och se till att de flyter som ett vattenfall genom organisationen. Tolka mig rätt, jag är på er sida, men det är inte lätt att skotta snö när det snöar.

Rekryteringsrevolution = ökade intäkter, fler kunder och stärkt varumärke

Jag läste ett intressant blogginlägg av Alexander Tonelli, ansvarig för talent attraction och employer branding på iStone, som menade att alla rekryterare borde sitta på marknadsavdelningen och att det förde med sig stora fördelar. Jag håller med, men jag tror att frågan är större än så, även om det är ett bra steg i rätt riktning. Den här förändringen drivs i grunden av kandidatförsörjningsproblematiken, dvs, vi får inte tillräckligt många ansökningar till våra utannonserade jobb. Vi har förstått att vi måste marknadsföra oss gentemot en kandidatmarknad, att vi måste mäta, följa upp och analysera flöden av kandidater, för annars kan vi inte förstå hur de tänker och agerar.

Intäkts- kund- och varumärkesrelaterad problematik får automatiskt gehör av våra ledningar, de är direktpåverkande faktorer för om det går bra eller dåligt. Sjunker intäkterna behöver vi sälja mer, vill vi ha fler kunder behöver vi sälja mer, ska vi stärka varumärket behöver vi marknadsföra mer. En viktig parameter i det här, som vi kanske ibland glömmer bort när vi stirrar oss blinda på siffor är MÄNNISKOR, dvs våra medarbetare och kommande kollegor, det kommer att vara de som gör skillnaden i dessa frågor. Om vi inte lyckas rekrytera nya medarbetare och behålla de vi har blir det ganska svårt att generera ökade resultat i intäkts- kund och varumärkesfrågorna, eller hur? Studier har också visat att de här sakerna inte bara går hand i hand när det kommer till det interna frågorna utan även de externa, dvs att kunder som misstänker att en leverantör har sämre möjlighet att attrahera rätt medarbetare till sin organisation sjunker i attraktionsvärde då man direkt börjar värna om det egna företaget. På så sätt får alltså våra HR- och rekryteringsinsatser en direkt påverkan på våra intäktsströmmar, för att inte tala om alla uppförsbackar som ett dåligt rykte skapar för varumärket. Tänk själv hur en stjärnsäljare väljer företag efter varumärke.

På samma sätt som digitaliseringen drivits på av användare och marknaden ser vi nu hur förändringar av HR, rekrytering och employer brandingfrågor egentligen drivs av kandidatmarknaden, de kräver nya tag. Kanske behöver vi förstå det, agera på det och ta kontrollen, om vi vill rekrytera och behålla medarbetare framgångsrikt dvs. Jag tror att Alexander är på rätt spår –  ta marknadsavdelningen i handen, håll den hårt, häng med i rekryteringsrevolutionen och påvisa varför det här är viktigt!

“En revolution är ingen middagsbjudning eller som att skriva en essä, måla en tavla eller att brodera. Den kan inte vara särskilt förfinad, särskilt stillsam och mild, särskilt måttlig, vänlig, artig, behärskad eller storsint. En revolution är ett uppror, en våldshandling, där en klass störtar en annan” – Så uttryckte Mao Zedong sig, så ja vi kanske ska vara försiktiga med att använda ett så starkt ord som revolution, but you get the picture.

VIll du få kontinuerliga uppdateringar?

Vill du följa uppdateringar ifrån mig och få artiklar, guider, rapporter, verktyg och mycket mer direkt i din inbox, registrera din mailadress enkelt.

 

 

Media

Ta del av intervjuer och artiklar med mig gällande framtidens rekrytering samt medverkan i podcast, publika föreläsningar och paneldebatter

Om Elin

Elin är konsult, rådgivare och föreläsare till företag som vill förändra sitt sätt att attrahera, rekrytera och behålla talanger. Läs mer...

Blogg

Ta del av Elins artiklar om framtidens rekrytering, kandidatattraktion, inbound recruiting, tips, trix och mycket mer...

Kunskapsbibliotek

I kunskapsbiblioteket hittar du verktyg, guider, rapporter, föreläsningar och annat som alla borde ha i sin verktygslåda.

Kontakt:

 

Elin Öberg

elin@elinoberg.com

+46-734-230-173

© elinoberg.com 2017

Dela det här: